Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


 
Drávamenti roma nap
 

 

A Drávavölgyi Cigány Fiatalok Szövetsége  Képviselő-testületének egyik célkitűzése, a romanap megszervezése volt.Szerettük volna elfeledtetni a gondjaikat azoknak a családoknak, akik a megélhetésért küzdenek nap mint nap.
Szeretnénk, ha nem felejtenék el azt a múltat, amit az őseink hagytak ránk. Szeretnénk, hogy amikor megszólalnak nyelvükön, ne szégyelljék azt, hanem csillogás és büszkeség legyen tekintetükben, mint ahogy az idősebb korosztálynak, kik mikor meghallják zenénket rögtön táncra perdülnek és elfeledik bánatukat.
Sajnos azt tapasztaljuk,hogy fiataljaink szégyellik nyelvünket és kultúránkat. Asszimilálódnak a többségi társadalommal, ami által veszélybe kerülhet kultúránk. Ezért szerveztünk meg ezt a napot, mely nagy sikert aratott, közel 300-350 kíváncsiskodó jött el megnézni programjainkat, kulturális műsorunkat. Legnagyobb sikert talán a quad aratta a gyerekek körében, akik akár órákat is vártak egy menetért. Utána különböző ügyességi versenyekkel vártuk a gyerekeket: joghurt-, csoki-, és lángosevés.
Közben hagyományos ételek főzése és főzőverseny zajlott. Babgulyás, lecsó punyával és körömpörkölt. A nap folyamán kb. 400 adag ebéd fogyott, amit ingyen osztottunk ki a lakosoknak. A főzőverseny első helyezettje Kis-Bogdán János (csülökpörkölt), 2. helyezett Bogdánné Csontos Betti (pincepörkölt), 3. helyezett Bogdán László Zádorból (töltött káposzta).
Ebéd és az eredményhirdetés után kulturális műsoraink kezdődtek, melyre meghívott vendégeink voltak: Matyók József polgármester, Nagy Norbert plébános, a Dél-Somogyi Cigány Képviselők Szervezetének elnöke és képviselői, az Országos Cigány Önkormányzat alelnöke és tagjai, valamint a Tolna megyei Cigány Önkormányzat képviselője.
Nagy sikert arattak fellépőink. Vacsora után együtt elénekeltük a cigány himnuszt, majd este a Tix együttes szórakoztatta az egybegyűlteket.
A szervezők ezúton szeretnék megköszönni a munkájukat azoknak az embereknek, akik segítettek és fáradoztak azon, hogy legyen egy szép napunk.
 
 
 
 
A nagy érdeklődésre való tekintettel szeretnénk megrendezni jövőre is a romanapot, azonban mindezt nemzetközi formában.             

 

__________________________________________________________________________