Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


 

Apró lépések…Láng Eszter
 
A 2006/07-es tanévben a homokszentgyörgyi I. István Általános Iskola nyertese volt az OPEN SOCIETY INSTITUTE (OSI) által kiírt „ROMÁK KULTURÁLIS RÉSZVÉTELÉT TÁMOGATÓ PROJEKT" című pályázatnak.
Ez egy kísérleti mentori kezdeményezés, melynek célja, hogy a roma kultúrával megismertesse a tanulókat és tanárokat, továbbá a projekt gyakoroljon pozitív hatást a roma tanulók önértékelésére, önbecsülésére, vállalják identitásukat, ismerjék meg saját kulturális örökségüket. Cél a negatív előítéletek visszaszorítása, a nem cigány tanulók és a tanárok szemléletváltásának előmozdítása. Mindezt a roma kultúra értékeire alapozva, úgymint: cigány népdalok, mesék, képzőművészeti alkotások, táncok. A tanév végéig tartó programban egy állandó (Orsós Anna pécsi szociálpolitikus) és két vendégmentorral (Kállai Henrik és Káli-Horváth Kálmán képzőművészek) dolgoztunk együtt.
A mentorok olyan tehetséges, képzett cigány fiatalok, akik példaképpé válhatnak. Ezek az elkötelezett cigány értelmiségiek fontosnak tartják, hogy tudásukat, energiájukat visszafordítsák a következő generáció felé.
 
A programokon váltották egymást az elméleti (komolyabb beszélgetések: Ki a cigány? Ki a szegény? Minden cigány szegény? Minden szegény cigány?; népismeret: eredet, zászló, himnusz, nyelvi csoportok, cigány nyelvből átvett szavak, hagyományos mesterségek, stb.) ill. a gyakorlati (kézműves foglalkozás, vetélkedő, tánc, stb.) foglalkozások.
A cigányság kultúrájának megismerése mellett fontos a hátrányos helyzetű tanulók legszélesebb körű készség/ képesség-fejlesztése, illetve a személyiségfejlesztés, ezért a foglalkozások különféle képességfejlesztő játékokkal is játszottunk. Ezeken kívül megtekintettük az Erdő szélén, patak partján - A beás cigányok története és néprajza című kiállítást a barcsi Dráva Múzeumban, az Emberi Jogok Napja alkalmából pedig a Gandhi Gimnáziumban jártunk, valamint öt napos tábort szerveztünk Somogyvárra, ahol 14 gyerek és egy szülő nyaralhatott. Az OSI-nak és a helyi Cigány Kisebbségi Önkormányzatnak köszönhetően a családokat nem terhelte semmilyen költség a programok kapcsán. Ez nagy segítség volt, mivel a mi régiónkból nehezen jutnak színvonalas programokhoz a gyerekek, önerőből pedig szinte sehogy sem.
 
 
 
A ROMÁK KULTURÁLIS RÉSZVÉTELÉT TÁMOGATÓ PROJEKT gyermek-csoportokat támogatott, az országban mintegy húsz iskola nyert. Nálunk viszont nem volt konkrét csoport, mivel korábban semmiféle konkrét program nem futott az iskolában, ami a cigány kultúrával lett volna kapcsolatos. Az elején ezért mozgósítottuk az egész iskolát, értesítettük a szülőket, ill. kértük, hogy aláírásukkal támogassák gyermekük részvételét a foglalkozásokon. Akadt olyan cigány származású szülő is, aki nemleges választ adott. A fokozatosan formálódó csoport mára stabil tagokkal rendelkezik. A gyerekekre pozitívan hat a projekt, megmozgatja őket. Foglalkoztatja őket a problémakör, a kultúra és a nyelv is.